Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ...



ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΠΑΡΑΞΕΝΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ


           ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ
Μετά από μια δύσκολη χρονιά με σχολείο,ατέλειωτες ώρες διαβάσματος και φροντιστήρια κατάφερες  εν τέλει να περάσεις με επιτυχία και να ζήσεις και εσύ αυτό που λέμε φοιτητική ζωή! Με την αρχή, λοιπόν, του νέου έτους έφτασε και η ώρα της εγγραφής σου στη σχολή..
Πολλά έχεις ακούσει για το βαθμό δυσκολίας, οργάνωσης αλλά και για το επίπεδο της σχολής αλλά πολλά περισσότερα θα δεις βιώνοντάς την. Η Κτηνιατρική σχολή λόγω των πολλαπλών αντικειμένων της (ζώα συντροφιάς,παραγωγικά ζώα, τρόφιμα) είναι αναμφίβολα απαιτητική. Γίνεται όμως, ακόμη πιο δύσκολη με μία καθημερινότητα που περιλαμβάνει ατελείωτες ώρες θεωριών και ‘’εργαστηρίων’’ εξαντλώντας κάθε περιθώριο ελεύθερου χρόνου. Επιπλέον τα συγγράμματα στην πλειοψηφία τους είναι παμπάλαια και δυσανάγνωστα ενώ πολλές φορές οι καθηγητές εξαντλούν την αδικία τους και την αυθαιρεσία τους αντιμετωπίζοντάς μας ακόμα σαν μαθητές! Στη σχολή μας,ακόμη όπως θα μάθεις πολύ νωρίς υπάρχουν και προαπαιτούμενα! Πρόκειται για 7 (πλέον) μαθήματα τα οποία πρέπει να περάσεις ώστε να μπορείς να μπεις στο 4ο έτος. Μετά από πολλούς αγώνες καταφέρναμε συλλογικά να μην ισχύουν στην πράξη και να παγώνουν κάθε χρόνο απονομιμοποιώντας τα έτσι στην πράξη! Για εμάς η μάχη αυτή δεν έχει τελειώσει ακόμα και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την οριστικη κατάργησή τους που αποτελεί και πάγιο αίτημα του συλλόγου!Θα ακούσεις πολλούς καθηγητές και όχι μόνο να σου λεν ότι αυτό είναι το καθήκον σου και το τίμημα που έχεις να πληρώσεις για μια σχολή που συνεχώς αποζητά την θετική αξιολόγηση από την EAEVE (European Association of Establishments for Veterinary Education) και τα ευρωπαικά πρότυπα που προσπαθούν  να δημιουργήσουν μια ελιτ πανεπιστημίων.
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΤΙ;

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η περσινή χρονιά σημαδεύτηκε από τις καταλήψεις του φθινοπώρου που ακολούθησαν το νόμο Διαμαντοπούλου καθώς και τις δυναμικές κινητοποιήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς που απέτρεψαν την εκλογή συμβουλίων διοίκησης και την περαιτέρω εφαρμογή του νόμου σε όλα τα πανεπιστήμια. Η ψήφιση, σύμφωνα με το νέο δόγμα του καλοκαιριού, του νόμου 4076/2012 για τα πανεπιστήμια ήρθε να πλαισίωσει την έναρξη μιας ακαδημαϊκής χρονιάς που αναμένεται εκρηκτική. Συνοπτικά, στο πανεπιστήμιο που σκιαγραφείται από το νέο νόμο:
·        αναιρείται πλήρως η δυνατότητα παρέμβασης των φοιτητών σε οποιαδήποτε πτυχή λειτουργίας του,
·        αμφισβητείται ευθέως ένα τεράστιο κομμάτι της κατεκτημένης φοιτητικής μέριμνας (ήδη η λέσχη σίτησης παραμενει κλειστή με τους εργαζομένους της σε επίσχεση εργασίας και απλήρωτους , οι φοιτητικές εστίες δεν ξέρουμε αν και πόσο κόσμο θα δεχτούν)
·        εισάγονται εξαιρετικά αυταρχικές λογικές σε επίπεδο εξεταστικών και προγραμμάτων σπουδών. Αυτό σημαίνει καθιέρωση ορίων στη χρονική διάρκεια φοίτησης στα ν+2 χρόνια αφαιρώντας έτσι το δικαίωμα από τους φοιτητές να παρατείνουν για κάποιο λόγο τις σπούδες του υπό την άμεση απειλή της διαγραφής τους από τη σχολή, εξεταστικές διάρκειας 2 εβδομάδων, καθιέρωση προαπαιτουμένων σε όλες τις σχολές, αύξηση των ωρών διδασκαλίας.  
·        Οι τίτλοι σπουδών ρευστοποιούνται . Το πτυχίο αντικαθίσταται από τίτλο σπουδών, αποστοιχισμένο από τα επαγγελματικά δικαιώματα που μέχρι τώρα παρείχε σε όλους. Αυτό είναι άμεσος αντίκτυπος της καθιέρωσης του ατομικού φακέλου προσόντων. Ακόμη, διασπάται η τριτοβαθμια εκπαίδευσης σε 3 κύκλους σπουδών. Τα τρία πρωτα χρόνια θα ειναι ο πρωτος κύκλος(αντιστοιχος του bachelor), τα επομενα 2 χρονια ο δευτερος κυκλος (αντιστοιχος του μεταπτυχιακου- master) και ο τριτος κύκλος θα είναι τα διδακτορικά.
·         οι γενικευμένες συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών οδηγούν μαθηματικά, υπό το γενικότερο δόγμα της δημοσιονομικής λιτότητας σε κλείσιμο σχολών και κατ’ επέκταση ακόμα πιο μειωμένες προσδοκίες και χειρότερες συνθήκες εισαγωγής της νεολαίας στην παραγωγή
·         Η δημιουργία ενός πανεπιστημίου δραστικά συρρικνωμένου και αποστειρωμένου από τη φοιτητική συμμετοχή ευοδώνεται και από την άμεση μείωση των θέσεων εισακτέων αλλά και από μέτρα που έμμεσα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, όπως την κατάργηση των μεταγραφών.
Ακόμη, με το νέο πακέτο των 11.5 δις  που μόλις πέρασε η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων είναι γεγονός. Έτσι, πτυχές του νόμου που δεν είχαν εφαρμοστεί από το 2013 θα αποτελούν πραγαμτικότητα. Η νέα χρονιά θα μας βρει χωρίς πανεπιστημιακά συγγράματα ενώ όσοι φοιτητές μπαίνουν με κατατακτήριες ήδη πληρώνουν τα συγγράματα του εξαμήνου τους. Σαν να μην έφτανε αυτό οι φοιτητές που ξεπερνουν τα κανονικά χρόνια φοίτησης αναγκάζονται να πληρώνουν δίδακτρα ενώ ουσιαστικά δεν επιβαρύνουν στο ελάχιστο το ελληνικό πανεπιστήμιο.

             ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Το σχήμα μας Φ.Α.Κ.Α (Φοιτητική Ανεξάρτητη Κίνηση Αντίστασης) ανήκει στο Δίκτυο των σχημάτων της ΕΑΑΚ. Χτίζουμε την αριστερά της ελπίδας! Είμαστε μια συσπείρωση αριστερών αγωνιστών που έχει δώσει μάχες για να κάνει τη σχολή μας καλύτερη για εμάς τους φοιτητές, για να εκπροσωπήσουμε τα δικαιώματά μας, να αγωνιστούμε για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για πτυχία με δικαιώματα, να βαδίσουμε μαζί με το λαό μας για ένα καλύτερο αύριο. Έχουμε βρεθεί μαζί με χιλιάδες μαθητές στο πλάι των μαθητικών καταλήψεων, έχουμε αντισταθεί στους νόμους της αγοράς που θέλουν να διαλύσουν την δημόσια εκπαίδευση, έχουμε χειροκροτήσει μαζί με χιλιάδες νέους στις πλατείες της αγανάκτησης, έχουμε ενώσει τις φωνές μας με κάθε έναν που χτυπιέται σήμερα από την κρίση και την πολιτική των μνημονίων. Απέναντι στον ατομικό δρόμο που έρχονται να μας προτείνουν  οι ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, απέναντι στο δρόμο των parties και των πελατειακών σχέσεων εμείς προτάσσουμε το συλλογικό δρόμο,το δρόμο των νικηφόρων αγώνων! Η νεολαία έχει αποδείξει πως ξέρει να παλεύει, να διεκδικεί και να πετυχαίνει νίκες! Από τις τεράστιες κινητοποιήσεις του 2006 και του 2007 ενάντια στο νόμο πλαίσιο και στην αναθεώρηση του αρ.16 μέχρι την κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη του 2008 και τις περσινές μεγαλειώδεις απεργίες και κινητοποιήσεις νεολαίας και εργαζομένων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική με αποκορύφωμα αυτή της 5ης Μάη δείξαμε πως ξέρουμε να παλεύουμε για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας!
ΓΙΑΤΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ;
Γιατί γνωρίζουμε πως σήμερα, η αριστερά είναι η μόνη που είπε την αλήθεια στο λαό για την κρίση, για το που μας οδηγεί αυτή η πολιτική. Γιατί τώρα είναι η ώρα της αριστεράς, να δομήσει δίκτυα αλληλεγγύης για να επιβιώσει ο λαός. Μαζί με το λαό, να αντισταθεί στις πολιτικές της εξαθλίωσης και της μετανάστευσης, να εφαρμόσει ένα άλλο πρόγραμμα προς όφελος του λαού, να κερδίσει ένα άλλο μέλλον για όλους μας με δημοκρατία, δικαιοσύνη, εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία! Ούτε οι καλοπληρωμένοι καναλάρχες και δημοσιογράφοι μας πτοούν, ούτε οι εκβιασμοί της Μέρκελ και του Σαμαρά!

Μαζί με άλλες αριστερές συλλογικότητες και παρατάξεις, ξέρουμε πως αποτελούμε την ελπίδα για το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς, τους καλούμε σε ενότητα για να ανασυντάξουμε το φοιτητικό συνδικαλισμό, για να φτιάξουμε την αριστερά που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική!
ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ!!
Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να αγωνιστούμε και να πετύχουμε τις νίκες της γενιάς μας είναι οι γενικές μας συνελεύσεις! Με την εγγραφή σου στη σχολή γίνεσαι και εσύ μέλος του συλλόγου και έχεις το δικαίωμα να συμμετέχεις ενεργά στον ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων : τη γενική συνέλευση! Με τις αποφάσεις των γενικών μας συνελεύσεων πετύχαμε να βάλουμε αναχώματα στα σχέδια του Υπουργείου, να παγώνουμε κάθε χρόνο τα προαπαιτούμενα, να ματαιώσουμε την ιδιωτικοποίηση της λέσχης και να μπορεί ο σύλλογος να είναι ενεργός. Απέναντι, λοιπόν, στις καθεστωτικές παρατάξεις (ΠΑΣΠ-ΔΑΠ) που προσπαθούν με κάθε τρόπο να τις απαξιώσουν είναι τώρα πιο αναγκαίο από ποτέ να ξαναγεμίσουμε τα αμφιθέατρα και να δυναμώσουμε το σύλλογο και τη φωνή μας!
Να αποδείξουμε ότι:
         ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ!

 
ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΥΑΛΑ ΝΑ ΣΕ ΠΕΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ……

Φ.Α.Κ.Α – Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου