Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

TΙ ΕΙΝΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ;



Ο Σύλλογος Φοιτητών είναι το συλλογικό όργανο λήψης αποφάσεων των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο. Κάθε φοιτητής από τη στιγμή της εγγραφής του στη Σχολή ή στο Τμήμα του αποκτά την ιδιότητα του μέλους του Φοιτητικού Συλλόγου.
Ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του Συλλόγου είναι η Γενική Συνέλευση, που αποτελείται από το σύνολο των μελών του συλλόγου και διεξάγεται ανοιχτή συζήτηση επί των διαφόρων θεμάτων. Στη Γενική Συνέλευση κάθε φοιτητικού συλλόγου υπάρχει δυνατότητα έκφρασης όλων των απόψεων, δημοκρατικού διαλόγου και εν τέλει λήψης αποφάσεων για τα θέματα του Συλλόγου αλλά και του Πανεπιστημίου και τις κοινωνίας γενικότερα που απασχολούν κάθε φοιτητή.
Το τελευταίο διάστημα πιο εμφανώς από ποτέ διεξάγεται μια ολομέτωπη επίθεση στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο με την υποχρηματοδότηση του και την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου 4009 και την τροπολογία του 4076. Ο νόμος αυτός πλήρως υποταγμένος στις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ ακολουθεί την ίδια βάρβαρη πολιτική που έχει οδηγήσει τον ελληνικό λαό στην οικονομική εξαθλίωση και έρχεται να αναιρέσει χρόνια αγώνων και διεκδικήσεων των φοιτητικών συλλόγων που κατάφεραν να διατηρήσουν την εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν για όλους χωρίς να αποκλείονται τα λαικά στρώματα από αυτή και θέτονται ταξικοί φραγμοί εντός του πανεπιστημίου.
Τώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ οι φοιτητικοί σύλλογοι να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στον αγώνα εναντίον του ξεπουλήματος του πανεπιστημίου. Μόνο με αποφάσεις  από μαζικές γενικές συνελεύσεις, όπου δηλαδή θα βρίσκεται το σύνολο της σχολής, είναι δυνατό να διαμορφωθεί το κίνημα των φοιτητών που θα βγει μαχητικά να υπερασπιστεί τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.
Οι περισσότεροι σημερινοί φοιτητικοί σύλλογοι ιδρύθηκαν τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, δίνοντας έναν αέρα Δημοκρατίας και ελεύθερης έκφρασης, σε έναν χώρο που πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά της Δικτατορίας τα χρόνια που προηγήθηκαν. Από τότε μέχρι σήμερα οι σύλλογοι αυτοί πρωτοστατούν στην πολιτική δραστηριοποίηση των φοιτητών.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το μέγεθος και τη δύναμη των μαζικότατων γενικών συνελεύσεων σε κάθε σχολή τον Μάιο-Ιούνιο του 2007 που κατάφεραν να βγάλουν τους φοιτητές αγωνιστικά και μαχητικά στο δρόμο και να παγώσουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 για την παιδεία από την τότε Υπουργό Γιαννάκου.
Καθώς και τον Δεκέμβρη του 2008 ο κοινωνικός αναβρασμός κατάφερε να βρει έκφραση μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις όπου οι φοιτητές αποφάσισαν συλλογικά να συμπορευτούν με όλα τα κομμάτια της νεολαίας που διεκδικούσαν μια καλύτερη προοπτική για τη γενιά μας και όχι ένα μαύρο μάλλον της καταστολής των ΜΑΤ και της αποκήρυξης κάθε ριζοσπαστικού και αγωνιστικού χώρου σαν παράνομο.
Κόντρα σε κάθε κυβέρνηση που έρχεται να τρομοκρατήσει την φοιτητιώσα νεολαία και να την καθηλώσει στα εντατικοποιημένα προγράμματα σπουδών,
Κόντρα σε κάθε δύναμη καταστολής που έρχεται να επιτεθεί βίαια στους αγωνιζόμενους φοιτητικούς συλλόγους που διεκδικούν μια διαφορετικλη εργασιακή προοπτική από αυτή της μετανάστευσης και της μαύρης εργασίας σε καθεστώτα ομήριας,
Κόντρα σε κάθε πολιτική που μας θέλει υποταγμένους στις δυνάμεις του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου και έρχεται να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε ένα χώρο για τους έχοντες :
Παίρνουμε αγωνιστικές αποφάσεις μέσα από τα αμφίθεατρα μας και διεκδικούμε στο πλευρό ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας την ανατροπή του νόμου πλαισίου και των αντιλαικών μέτρων της κυβέρνησης.
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ
Φ.Α.Κ.Α.-Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου