Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012


ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠ’ ΤΑ ΧΕΡΙΑ, ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ
70 ημέρες απεργίας των εργολαβικών υπαλλήλων. Παγωμένες αίθουσες στα Πανεπιστήμια. Περικοπές στα φοιτητικά κονδύλια (σίτιση, στέγαση). Επιβολή διδάκτρων. Φοιτητικά δάνεια. Τέλος στα δωρεάν συγγράμματα από το 2013. Φροντιστηριακά μαθήματα αντί πρακτικών. Τέλος στις εξόδους σε όλα τα έτη. Μηδενικός εξοπλισμός για τους φοιτητές.

Σίγουρα, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι άσχετο. Σίγουρα όλα αυτά σε κάποιο σημείο τέμνονται. Και σίγουρα αυτό το σημείο είναι η υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου. Τα νέα πακέτα μέτρων έρχονται να ισοπεδώσουν μισθούς και συντάξεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να μειώσουν κι άλλο τις δημόσιες παροχές, να οδηγήσουν στην απόλυση χιλιάδες υπαλλήλους και να εκτοξεύσουν τα ποσοστά ανεργίας σε νέα ρεκόρ. Απ’ έξω απ’ όλα αυτά σαφώς δεν θα έμενε και το Πανεπιστήμιο.
Η υποβάθμιση των σπουδών μας, σε συνδυασμό με την όλο και αυξανόμενη ανάγκη να σηκώσουν το βάρος της υποχρηματοδότησης οι φοιτητές στις πλάτες τους, μετατρέπουν τα φοιτητικά χρόνια σε έναν γολγοθά για την μέση οικογένεια. Από το σύνολο του προϋπολογισμού, μόλις το 3% καταλήγει στην Παιδεία, ποσό αν μη τοι άλλω  αστείο για τις ανάγκες των Πανεπιστήμιων στην χώρα. Στην διαδρομή, από το τραγελαφικό αυτό ποσό, χάνονται επιπλέον χρήματα, τα οποία καταλήγουν στις τσέπες των εργολάβων, όπως στην περίπτωση του ΑΠΘ, όπου 5.500.000 ευρώ ετησίως δεν φτάνουν στον εργαζόμενο, αλλά στους μεσολαβητές. Μέσα σε αυτήν την γενικότερη κρίση, κρίνεται σώφρον από  τους πρυτάνεις, να κρατούν φυλακισμένους κάτω από το καθεστώς της εργολαβίας για 26 χρόνια τους εργολαβικούς υπαλλήλους, σε ένα καθεστώς, που από μόνο του ζημιώνει το Πανεπιστήμιο.
Το συνολικότερο ποσό που δίνεται για την παιδεία, είναι τουλάχιστον ανεπαρκές για να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών. Την στιγμή αυτή, ο Νέος Νόμος πλαίσιο έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την υπάρχουσα κατάσταση, θέτοντας ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για την λειτουργία των πανεπιστημίων, μειώνει δηλαδή την απευθείας κρατική χρηματοδότηση και συνδέει την υπόλοιπη με τη διαδικασία της αξιολόγησης και άρα με τα εκάστοτε κριτήρια της αγοράς. Ο ίδιος νόμος, εισάγει την επιβολή διδάκτρων, καταργεί τα φοιτητικά συγγράμματα και καθιερώνει τα φοιτητικά δάνεια, ως «λύση» στο κούρεμα των φοιτητικών παροχών.
Σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά, το οποίο προβλέπει συγχωνεύσεις τμημάτων, λουκέτο έρχεται να μπει σε περίπου 150 σχολές σε όλη την χώρα, αφήνοντας στον αέρα εκατοντάδες φοιτητές και εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή εγκαινιάζεται το πρώτο ιδιωτικό Πολυτεχνείο στην χώρα μας.
Από την άλλη, τα Συμβούλια Ιδρύματος, έρχονται να γίνουν η νέα εσωτερική Τρόικα στα Πανεπιστήμια και να εφαρμόσουν όλες τις περικοπές που προτάσσει ΔΝΤ και ΕΕ. Όλα αυτά κάνουν πλέον ξεκάθαρο πως το Πανεπιστήμιο δεν θα έχει κανέναν δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα,  ενώ θα αποτελέσει προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς.
Αποτέλεσμα του μειωμένου ποσού που καταλήγει στην παιδεία, είναι η υπολειτουργία μεγάλων πανεπιστημίων της χώρας όπως του ΑΠΘ, των Ιωαννίνων, του Αιγαίου, κτλ. Ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν, κλείνουν ή προβαίνουν σε αναστολή λειτουργίας, καθώς τα χρήματα δεν φτάνουν για να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως η καθαριότητα, η θέρμανση, αντιδραστήρια, έξοδοι φοιτητών σε μονάδες, κτλ.  Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι η υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου, είναι άμεσο αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα μας, αλλά είναι αδιανόητο, μόλις το 3% του προϋπολογισμού, να δίνεται για την μόρφωση της γενιάς μας, την στιγμή που ιλιγγιώδη ποσά δίνονται για την καταστολή του λαού, για όπλα, πολέμους , μίζες, στις τράπεζες ή απλά «χάνονται» στην διαδρομή, μέχρι να φτάσουν στον τελικό αποδέκτη τους.
Στη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου δεν θα κάνουμε βήμα πίσω.  Το  φοιτητικό κίνημα, μαζί με το εργατικό, θα παλέψουν για να ανατρέψουν και να σταματήσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική και τα μνημόνια που έχουν εξευτελίσει τις ζωές μας.
                                                                                                                         
Και ναι, μας πήραν τα βιβλία μέσα από τα χέρια, μας θέλησαν αδιάβαστους, προσπάθησαν να μας φιμώσουν, και τι δεν κάνανε για να μας θάψουνε..Ξεχάσανε όμως, ότι ήμασταν σπόροι και φυτρώσαμε..
Φ.Α.Κ.Α. – Ε.Α.Α.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου