Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Φ.Α.Κ.Α-Ε.Α.ΑΚ.



Γνωστή πλέον τακτική των κυβερνητικών παρατάξεων ΔΑΠ-ΠΑΣΠ η απουσία ή  η τυπικά φυσική (στην καλύτερη των περιπτώσεων) παρουσία τους στα Δ.Σ. και στις Γενικές Συνελέυσεις του Συλλόγου Φοιτητών.
Ας επανανοηματοδοτήσουμε την σημασία των Δ.Σ. συνάδελφοι. Σε μια χρονική περίοδο όπου ο νέος Νόμος Πλαίσιο έρχεται να πετάξει έξω από κάθε μορφή διοίκησης τον φοιτητή, κρίνεται παραπάνω από αναγκαίο τα Δ.Σ. να κρατήσουν τον πολιτικό τους χαρακτήρα. Λογικές του τύπου ψηφίζω λευκό στα ψηφίσματα και στα εκάστοτε ζητήματα που τίθενται, χωρίς πολιτική τοποθέτηση, σαφώς και δεν χωράνε στην παρούσα συγκυρία, όπου Πανεπιστήμιο και φοιτητές πλήττονται και όλο το βάρος της υποχρηματοδότησης επωμίζεται στις πλάτες τους. Βλέπουμε συλλήψεις φοιτητών και εργατών μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο, καταστολή κάθε είδους αγώνα, κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, κατάργηση κάθε φοιτητικής μέριμνας. Βλέπουμε έναν νέο Νόμο Πλαίσιο που έρχεται να καταπατήσει κάθε δικαίωμα του σημερινού φοιτητή, να εξαλείψει κάθε υπόνοια  δημόσιας εκπαίδευσης, να φιμώσει κάθε φοιτητική φωνή, να κάνει το πανεπιστήμιο προνόμιο των λίγων. Όλα αυτά, για ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, προφανώς δεν είναι τόσο σημαντικά ώστε να πάρουν θέση και να τοποθετηθούν. Κάθε χώρος οφείλει και πρέπει να λαμβάνει θέση και να παρεμβαίνει στα γεγονότα και όχι απλά να δίνει το παρόν (όταν το δίνει και δεν υποτιμά  την διαδικασία) στα Δ.Σ. του Συλλόγου μας.
Η πολιτική των παρατάξεων ΔΑΠ-ΠΑΣΠ να ακυρώνουν συνεχώς ή απλά να μην έρχονται στα Δ.Σ., ήταν ανέκαθεν γνωστή και σαφώς εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των κομμάτων τους. Τα συμφέροντα αυτά, έρχονταν πάντα αντίθετα με αυτά των φοιτητών, ενώ η απουσία τους από όλες τις διαδικασίες (Γενικές Συνελεύσεις, Δ.Σ., κτλ.), δείχνουν ξεκάθαρα είτε την αδιαφορία τους για τα προβλήματα των φοιτητών, είτε την ανικανότητά τους, να τα αντιμετωπίσουν. Εξυπηρετώντας  πολιτικές εντολές ΠΑΣΠ-ΔΑΠ , το μόνο που καταφέρνουν είναι από μέρους τους να διευκολύνουν την εφαρμογή του νέου Νόμου, κάτι που ωστόσο, ήταν ξεκάθαρο από την αρχή.
Ακόμη πιο τρανταχτή η απουσία τους από τις Γενικές Συνελεύσεις. Παρότι τα αμφιθέατρα γεμίζουν από μικρότερους κυρίως φοιτητές, οι οποίοι σαφώς και αφουγκράζονται τα προβλήμτα της καθημερινότητάς μας στην σχολή, αλλά ταυτόχρονα αγωνιούν για το αύριο, οι αγαπητοί «εκλεγμένοι της καρδιάς μας», έρχονται είτε δια αντιπροσώπου, είτε αρκετά καθυστερημένα (αφού βεβαιωθούν ότι η Συνέλευση δε θα γίνει), με πλαίσιο τουλάχιστον αναντάξιο των συγκυριών, χωρίς πολιτικό χαρακτήρα, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς να μας λέει και κάτι στην τελική.. Στις Γενικές Συνελέυσεις που έγιναν και οφείλουν να γίνονται με σκοπό να προασπίζουν τα συμφέροντα των φοιτητών και να διασφαλίζουν την λήψη συλλογικών αποφάσεων, μέσα από μαζικές- πολιτικές συζητήσεις που αναδεικνύουν την επίθεση που δέχεται το δημόσιο πανεπιστήμιο, η τυπική παρουσία ή η κατ’ επανάληψη απουσία αυτών των παρατάξεων αποδεικνύει τη στάση τους απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που έρχεται να σαρώσει το πανεπιστήμιο.
Στην βάση αυτή, καταγγέλουμε την στάση  που κρατούν ΔΑΠ-ΠΑΣΠ και απαιτούμε να αναλάβουν άμεσα την πολιτική τους ευθύνη.  Καταγγέλουμε την προσπάθειά τους να μετατρέψουν τις γενικές συνελεύσεις και τα ΔΣ σε διαδικασίες που είτε δε θα γίνονται είτε δε θα καλούνται να πάρουν πολιτική θέση. Οι γενικές συνελεύσεις και τα ΔΣ οφείλουν να είναι  τα όργανα μέσα από τα οποία λαμβάνονται συλλογικές αποφάσεις για το φοιτητικό σώμα. Απαιτούμε, να λογοδοτήσουν στους συμφοιτητές μας για την στάση που κρατούν και για τα εμπόδια που βάζουν στην λήψη σημαντικών αποφάσεων. Να λογοδοτήσουν για τον ρόλο τους στο πανεπιστήμιο και για τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Να λογοδοτήσουν για την απουσία τοποθέτησης για την υποχρηματοδότηση και την επίθεση που δέχεται η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και συνολικά η γενιά μας .
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΡΟΜΟ,ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ!!
Φ.Α.Κ.Α. – Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου