Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013


ΠΛΑΙΣΙΟ Φ.Α.Κ.Α.-Ε.Α.Α.Κ. ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Σ.Φ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ 19/2
Tην τελευταία περίοδο ερχόμαστε όλοι αντιμέτωποι με μια αντιφατική πραγματικότητα.Από την μία πλευρά όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει ακόμα πιο αποφασιστικά την πολιτική της λιτότητας και της φτωχοποίησης του λαού, συνεπής στις προσταγές και τις ανάγκες ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου. Οι επιτάξεις απεργών εργαζομένων, οι καθαρά πολιτικού περιεχομένου ξυλοδαρμοί της αστυνομίας, η προβοκάτσια κι οι προσαγωγές εις βάρος εργαζομένων που κινητοποιούνται είναι όλα κομμάτι της κρατικής τρομοκρατίας που σκοπό έχει να φιμώσει οποιαδήποτε μορφή αντίστασης του κινήματος. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το σχέδιο για την απασχόληση -ανεργία- των νέων και οι προειδοποιήσεις για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, το σχέδιο ”Αθηνά” στην παιδεία ποδοπατούν όποια κοινωνική παροχή έχει μείνει ακόμα όρθια. Από την άλλη, ωστόσο, βλέπουμε ότι σε όλη την χώρα ξεδιπλώνονται εστίες αγώνων αντίστασης όπως τα μπλόκα των αγροτών, οι απεργίες των εργαζομένων σε μετρό, οι απεργίες των ναυτεργατών, οι κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων και εργαζομένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ενάντια στο σαρωτικό σχέδιο Αθηνά.
Συγκεκριμένα, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επιχειρείται μια πλήρης αποσάθρωση των ιδρυμάτων με την κατάργηση σχολών αλλά και την συγχώνευση άλλων με τελείως διαφορετικό αντικείμενο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση και τα πανεπιστημιακά της φερέφωνα, όπως η ΔΑΠ, όλα αυτά γίνονται με σκοπό την εξυγίανση και τον εξορθλογισμό του τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού συστήματος. Το σχέδιο ”Αθηνά” είναι ακόμα ένα δεκανίκι του νόμου Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου. Η λογική των συγχωνεύσεων δεν αποτελεί καινοτομία για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, μιας και αντίστοιχα μέτρα εφαρμόστηκαν στην υγεία και την πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν τόσο η δημόσια υγεία όσο και η δημόσια εκπαίδευη.
Το σχέδιο Αθηνά :
-μειώνει εξωφρενικά τον αριθμό των εισακτέων πανελλαδικά στερώντας από τεράστιο αριθμό νέων το δικαίωμα να σπουδάσουν.
-μειώνει ακόμα περισσότερο τη δημόσια χρηματοδότηση και προωθεί αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, τέτοιες, που απομακρύνουν τις ακαδημαϊκές διαδικασίες από τις ανάγκες της κοινωνίας και τις επικεντρώνουν στις ανάγκες της αγοράς. Η κυβέρνηση εξυπηρετώντας τόσο τη συνθήκη της Μπολόνια αλλά και το νέο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την παιδεία επιχειρεί να διαμορφώσει την ανώτατη εκπαίδευση στα πρότυπα ξένων πανεπιστημίων.
-βοηθά στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων εντός του πανεπιστημίου καθώς έρχεται να εφαρμοστεί σε μια περίοδο που καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις, απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι κλπ.Με την κατάργηση/συγχώνευση τμημάτων το κράτος αποφεύγει την αναγκαιότητα προσλήψεων για τη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Είναι κρίσιμο οι φοιτητές να σταθούν ενάντια στο σχέδιο ”Αθηνά” προχωρώντας και σε δυναμικές κινητοποιήσεις χωρίς να περιμένουν υποσχέσεις από πρυτάνεις και άλλα κομμάτια της ακαδημαϊκής κοινότητας που τάχθηκαν με μεγάλη δουλικότητα και ευκολία υπέρ της κυβέρνησης και του νόμου-πλαίσιο μετά τον Σεπτέμβρη του 2011. Στο ίδιο πλαίσιο οφείλει να κινηθεί και ο δικός μας σύλλογος καθώς η σχολή μας δεν παραμένει στο απυρόβλητο. Η σχολή μας μετά από το σχέδιο Αθηνά αποτελεί πλέον τμήμα των επιστημών Υγείας και όχι ανεξάρτητο τμήμα.

Πέρα όμως από το σχέδιο Αθηνά που έρχεται να σαρώσει τον πανελλαδικό πανεπιστημιακό χάρτη η υποχρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η πλήρης εφαρμογή του Νόμου Πλαισίου  πλήττουν άμεσα τη σχολή μας και θέτουν το φοιτητικό σώμα αντιμέτωπο με μια σωρεία προβλημάτων.
Οι έξοδοι των φοιτητών του 5ου έτους στα παραγωγικά ζώα δεν πραγματοποιούνται και το ενδεχόμενο να χαθεί το εξάμηνο φαντάζει πλέον πολύ πιθανό καθώς και ο,τι αυτό συνεπάγεται.Αλλά ακόμη και στα μικρότερα έτη οι έξοδοι των φοιτητών  δεν πραγματοποιούνται ή αντικαθίστανται από διαλέξεις και οι φοιτητές αναλαμβάνουν την μετακίνησή τους με δικό τους μεταφορικό μέσο.
Μια πτυχή του νέου νόμου αποτελεί και η χρονική διάρκεια της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου η οποία περιορίζεται σε 2 εβδομάδες.Είναι προφανές ότι κανένας φοιτητικός σύλλογος δεν θα επιτρέψει στον εκάστοτε πρόεδρο της σχολής του που επικαλούμενος την νομιμότητα και την τυφλή υποταγή σε ένα νόμο, να πλήξει το σύνολο του φοιτητικού σώματος και να εντατικοποιήσει πλήρως τους ήδη εντατικοποιημένους ρυθμούς σπουδών του. Οι αποφάσεις μαζικών γενικών συνελεύσεων και οι πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις με την συμπόρευση  κάθε κομματιού της πανεπιστημιακής κοινότητας που αντιδρά στον νόμο πλαίσιο που έρχεται να εξαφανίσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, μπορούν να ανατρέψουν τον νόμο πλαίσιο και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα σε κυβέρνηση και υπουργείο που θέλουν τον λαό ‘’φιλήσυχο’’ και θύμα των μεταρρυθμιστών.
Με τα μέτρα που ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα έρχεται να επιβληθεί και η περικοπή συγγραμμάτων,η οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά από το τρέχον εξάμηνο, μετακυλώντας το βάρος της υποχρηματοδότησης στις πλάτες των φοιτητών. Ήδη μέχρι τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε υπέρογκα ποσά γα εξοπλισμό, σημειώσεις και διάφορα έξοδα που η σχολή αδυνατεί να καλύψει. Από τις ηλεκτρονικές σημειώσεις που θέτει σαν συγγράμματα ο Νόμος Πλαίσιο και που “πάκο- πάκο” μοιράζουν οι καθηγητές μας στο διαδίκτυο, ένας φοιτητής κτηνιατρικής αδυνατεί να διαβάσει και αναγκάζεται να εκτυπώσει, ενώ από τώρα θα είναι αναγκασμένος να αγοράσει και τα απαραίτητα συγγράμματα που μέχρι πρότεινος δίνονταν δωρεάν.
Ένα ακόμα ζήτημα το οποίο αποτελεί χρόνιος  βραχνάς της σχολής μας, αλλά κρατεί καλά κρυμμένο, είναι το νέο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Σεπτέμβριο για τους νέους εισακτέους. Το νέο πρόγραμμα σπουδών υποτάσσεται πλήρως στις επιταγές της ΕAEVE με μπακαλίστικη προσθαφαίρεση ωρών και μαθημάτων και με ακόμη περισσότερη άνιση κατανομή τους ανάμεσα στην κατεύθυνση των τροφίμων και των παραγωγικών ζώων και των ζώων συντροφιάς. Και όλα αυτά όταν τρέχουν ταυτόχρονα 3 προγράμματα σπουδών στην σχολή μας, καθιστώντας μας σαφώς πειραματόζωα στο βωμό της θετικής αξιολόγησης της EAEVE. Ο φοιτητικός μας σύλλογος οφείλει να έχει μαζική παρέμβαση στην επιτροπή προγράμματος σπουδών και να θέσει ο ίδιος τις βασικές γραμμές και κατευθύνσεις που οφείλει να ακολουθεί το νέο πρόγραμμα σπουδών κόντρα σε κάθε περαιτέρω εντατικοποίηση αλλά με στοχευμένες και ουσιώδεις βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τις εργαστηριακές αλλά και θεωρητικές ώρες του ωρολόγιου προγράμματος της σχολής.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
•          Ανατροπή του νόμου-εκτρώματος της Διαμαντοπούλου μαζί με τις τροπολογίες του. Καμία σκέψη για εφαρμογή του.
•          Να μην εφαρμοστεί το σχέδιο Αθηνά και άμεση κατάργησή του.
•          Να μη χαθεί εξάμηνο για κανένα έτος.
•          Καμία μείωση των φοιτητικών παροχών. Καμία σκέψη για δίδακτρα! Να μην κοπεί κανένα σύγγραμμα!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
•          Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους.
•          Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές.
•          Διεύρυνση των εξεταστικών περίοδων σε 4 εβδομάδες.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
•          Συμμετοχή του Σ.Φ. στην Πανεργατική πορεία στις 20/2 στην προσυγκέντρωση στις 9.30 στην Καμάρα με τα πρωτοβάθμεια σωματεία.
•          Η εξεταστική του Ιουνίου να διαρκέσει τουλάχιστον 4 εβδομάδες
•          Στήριξη των κινητοποιήσεων ενάντια στο σχέδιο Αθηνά.


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ!

Φ.Α.Κ.Α.-Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου