Κυριακή 31 Μαρτίου 2013


ΓΥΡΝΑΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΡΟΜΟ! ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ!
Χρόνια τώρα ο Φοιτητικός Σύλλογος έχει καταφέρει μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες να κατακτήσει όλα όσα σήμερα έρχονται να μας πάρουν. Με όπλο τις Γενικές Συνελεύσεις  λάμβανε  μαζικές αποφάσεις τόσο για θέματα της σχολής όσο και για αυτά που αφορούν πιο έμμεσα τη καθημερινότητά μας σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά εδώ και 1-2 χρόνια βλέπουμε όλο και λιγότερους φοιτητές να συμμετέχουν στις μαζικές διαδικασίες μιας και οι καθεστωτικές παρατάξεις με τα πάρτυ και τις πελατειακές τους σχέσεις από τη μια και το ξέσπασμα της κρίσης από την άλλη, κατάφεραν  να τις απαλλοτριώσουν. Όλο και περισσότερο προτάσσεται ο ατομικός δρόμος ενώ Υπουργείο και καθηγητές προσπαθούν να μας πείσουν ότι και να κάνουμε θα περάσει το δικό τους. Όπως έχει δείξει και η ιστορία, ενάντια στην ατομικότητα εμείς απαντάμε με συλλογικές διεκδικήσεις, αλληλεγγύη και συμπόρευση με όλο το φοιτητικό σώμα, ώστε να κάνουμε και πάλι δικά μας, ότι προσπαθούν να μας στερήσουν.
Μέσα απ’ αυτήν την απαξίωση όπως ήταν λογικό ξεπήδησαν διάφορα μορφώματα που προάγουν τον στυγνό επιστημονισμό, καταδικάζοντας κάθε πολιτικό και κοινωνικό χρωματισμό. Όλοι μας θέλουμε να τελειώνουμε τη σχολή μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά μη ξεχνάμε πως τα φοιτητικά χρόνια δεν είναι η συνέχεια  του σχολείου, αλλά ο προθάλαμος να αποκτήσουμε κριτική σκέψη και να αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Στόχος του πανεπιστημίου δεν είναι να βγάζει «στρατιωτάκια» επιστήμονες, αλλά ανθρώπους που θα να ασκούν κριτική στην παρεχόμενη γνώση και θα γνωρίζουν τι μπορούν και τι πρέπει να διεκδικήσουν. Μια απολιτίκ στάση άλλωστε δεν αποτελεί τεκμηριωμένη άποψη για την πραγματικότητα, αλλά την εύκολη λύση που θα μπορεί να προσαρμόζεται επιφανειακά στην οποιαδήποτε συγκυρία.
Κάπως έτσι εμφανίστηκε πέρσι λίγο πριν τις φοιτητικές εκλογές η ΚΦΚ, η οποία όμως είναι μια παλιά μας γνώριμη, καθώς καθόλου δεν διαφέρει από τις πολιτικές πρακτικές της ΠΑΣΠ, από την οποία και διασπάστηκε. Και ενώ από τη μια η ΠΑΣΠ εξαφανισμένη προσπαθεί ακόμα να μαζέψει τα κομμάτια της, η ΚΦΚ μας παίζει ένα παράξενο παιχνίδι… από τη μια αριστερά και τα μυαλά στο μπλέντερ, αλλά στις κρίσιμες στιγμές στροφή δεξιά, αποχή από κινητοποιήσεις, στήριξη καθηγητών, διάσπαση του φοιτητικού συλλόγου και μια «σούμα» από πολιτικούς χαρακτηρισμούς, που στο κάτω κάτω δεν έχουν και τίποτα να μας πουν..
Η άκρως καθεστωτική ΔΑΠ ζητά ευθέως «μεταρρυθμίσεις τώρα!», στηρίζοντας το Υπουργείο, αφού απέχει συνεχώς από τα όργανα του Φοιτητικού Συλλόγου και παρακωλύει τη λήψη αποφάσεων . Είναι η παράταξη που ασκεί πολιτική στα γραφεία των καθηγητών και των πρυτάνεων. Η παράταξη που κάνει ότι μπορεί για να φιμώσει τη φωνή των φοιτητών, φροντίζοντας οι γενικές συνελεύσεις να αποτελούν μακρινή πραγματικότητα για τους Φοιτητικούς Συλλόγους.
Η πολιτική που ακολουθείται σήμερα πλήττει τα υλικά συμφέροντα, την καθημερινότητα και το μέλλον της μεγάλης πλειοψηφίας των φοιτητών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πλειοψηφικά κομμάτια φοιτητών που μπορούν να κινητοποιηθούν σε κατεύθυνση ανατροπής της πολιτικής αυτής που περιγελά τις ανάγκες μας. Γι ‘ αυτό και προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην ενεργοποίηση όλων των φοιτητών στις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος. Αναζητούμε δρόμους συνάντησης και αγωνιστικής δράσης με την πλειοψηφία των φοιτητών, προσπαθώντας να σπάσουμε το ιδεολογικό πέπλο απόκρυψης και πλαστών υποσχέσεων, με το οποίο επιχειρείται να αποσπασθεί η συναίνεση των φοιτητών στην πολιτική απαξίωσης τους.
Για μια οργάνωση σπουδών που θα εξασφαλίζει την ελευθερία προσδιορισμού τόσο της δομής όσο και του περιεχομένου του προγράμματος σπουδών, για το πρόβλημα της επαγγελματικής αποκατάστασης των κτηνιάτρων και το δίλλημα της υποβάθμισης του πτυχίου από την ΕΕ είτε της αναβάθμισης μέσω των προαπαιτουμένων της EAEVE, η ουσιαστική απάντηση δίνεται μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις. Σε αυτά τα πλαίσια, αντιπαλεύουμε κάθε προσπάθεια διάλυσης, διάσπασης και χειραγώγησης του φοιτητικού συλλόγου και των διαδικασιών του. Επιμένουμε στην ανάγκη αυτοοργάνωσης των φοιτητικών αγώνων μέσα από τις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και παλεύουμε ώστε αυτές να είναι όχι μόνο τυπικά, αλλά και ουσιαστικά το βασικό κύτταρο και η ανώτατη διαδικασία των Φοιτητικών Συλλόγων.
Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας
Και αφήνει άλλους να αγωνιστούν για την υπόθεση του
Πρέπει προετοιμασμένος να’ ναι: γιατί
Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί, θα μοιραστεί την ήττα.
Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα
Αυτός που θέλει ν’ αποφύγει:
Γιατί θ’αγωνιστεί για την υπόθεση του εχθρού
Όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.
(Μπέρτολτ Μπρεχτ)




 



 Φ.Α.Κ.Α.- Ε.Α.Α.Κ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου