Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΟΥΤΕ ΘΕΤΙΚΗ ΟΥΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Τα τελευταία χρόνια η πολιτική λιτότητας που ‘’αγκαλιάζει’’ ολόκληρη την χώρα είναι εμφανές ότι δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Εργαζόμενοι απολύονται ή δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι υπό καθεστώτα εργολαβίας. Στα ήδη υποστελεχωμένα ιδρύματα έρχεται να προστεθεί η υποχρηματοδότηση συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην υπολειτουργία και υποβάθμισή τους.
Όσον αφορά τη φοιτητική μέριμνα η κατάσταση γίνεται όλο και πιο τραγική με τις φοιτητικές εστίες να βρίσκονται στον αέρα και να κλείνουνε, όλο και περισσότερους φοιτητές να αποκλείονται από το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης και στέγασης, τις λέσχες σίτισης να ιδιωτικοποιούνται και το κόστος φοίτησης να μετακυλίεται στις πλάτες των φοιτητών οι οποίοι καλούνται να πληρώσουνε τα πάντα προκειμένου να σπουδάσουν.
Σχετικά με τη δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου, αυτή φαντάζει ένα μακρινό παρελθόν αφού αποτελούν πλέον καθημερινότητα οι συλλήψεις φοιτητών μέσα στο χώρο του ασύλου σε κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων, η έφοδος ΜΑΤ και οι συλλήψεις εργαζομένων που απεργούν, το ‘’πέταγμα’’ των φοιτητών από τις Συγκλήτους και η συγκρότηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων από εξωπανεπιστημιακούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, η θέσπιση των εσωτερικών κανονισμών και οι απειλές για διαγραφές και πειθαρχικά φοιτητών.
Όλη αυτή η υποβάθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου δεν αφήνει απ’ έξω και την Κτηνιατρική Σχολή. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που έρχεται να εφαρμοστεί από το υπουργείο και την κυβέρνηση παίρνει συγκεκριμένη μορφή στη σχολή μας. Τα προγράμματα σπουδών τροποποιούνται και εντατικοποιούνται συνεχώς χωρίς ουσιαστική σύνδεση θεωρίας και πράξης, με ατελείωτες ώρες θεωριών και εξαντλητικούς ρυθμούς καθημερινότητας. Στο βωμό της πολιτικής λιτότητας θυσιάζονται τα δωρεάν συγγράμματα των φοιτητών, οι εκπαιδευτικές έξοδοι, τα αναλώσιμα των εργαστηρίων και κάθε απαιτούμενος εξοπλισμός των φοιτητών για την εκπαιδευτική διαδικασία. Την ίδια στιγμή, μεγάλη μερίδα των καθηγητών αδιαφορεί για τους δύσκολους όρους φοίτησης και εξαντλεί την καθηγητική αυθαιρεσία και την αυταρχικότητά του στους φοιτητές (βλέπε παρουσίες σε θεωρίες, μαζικά κοψίματα σε εξετάσεις, αστυνομική επιτήρηση την ώρα της εξέτασης). 
Σε μια χώρα που η ανεργία στη νεολαία αγγίζει το 60%, που σαν μόνη διέξοδος από αυτούς που υποβαθμίζουν τα πανεπιστήμιά μας και τα πτυχία μας προβάλλεται η διαρκής επανακατάρτιση και η δια βίου εκπαίδευση με όρους πλήρους ανταγωνιστικότητας, τους φοιτητές δεν πρέπει να τους απασχολεί μια θετική ή αρνητική αξιολόγηση της EAEVE αλλά οι ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών, η εργασιακή προοπτική και το δικαίωμά τους να διεκδικούν αξιοπρεπείς όρους εργασίας στη χώρα τους. Η επιστημονική μετανάστευση δεν αποτελεί λύση στην εργασιακή περιπλάνηση αλλά σημαίνει ατελείωτα χρόνια άμισθης δουλείας και εμπλουτισμός του ατομικού φακέλου προσόντων για μια θέση εργασίας που δε θα έρθει ποτέ.
Σε αυτή τη συγκυρία για τη χώρα, ιδιαίτερα ο κλάδος μας μπορεί να διαμορφώσει μια διαφορετική κατάσταση από αυτή που του προβάλλεται ως μόνη επιλογή. Η προστασία της δημόσιας υγείας, η πρωτογενής παραγωγή, η σίτιση όλου του λαού με ασφαλή προϊόντα τη στιγμή που ακόμη και τα προς το ζην είναι δύσκολο να αποκτηθούν πρέπει να ιεραρχούνται ψηλά από κάθε κτηνίατρο και να εγγυώνται από το φοιτητικό σύλλογο.
Σε αυτούς που έρχονται να μας αξιολογήσουνε σ’ αυτό το πανεπιστήμιο για να μας πούνε αν θα γίνουμε μετανάστες με προσόντα, για να μας κλείσουν τα μάτια σε ότι μας περιτριγυρίζει, για να μας κάνουν να αδιαφορούμε για το αν εμείς και ο συνάδελφός μας θα μπορεί να εργαστεί αξιοπρεπώς στη χώρα μας, εμείς δε θα πούμε ότι δεν πάει άλλο, θα πούμε ότι μπορεί να πάει αλλιώς!
-ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ EAEVE
-ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
-ΙΣΧΥΡΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ
-ΓΥΡΝΑΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΩΡΑ


Φ.Α.Κ.Α.-Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου