Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ; ΜΑΛΛΟΝ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ!

Εδώ και τρία χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου-πλαισίου, η φοιτητική καθημερινότητα αλλάζει μέρα με τη μέρα εις βάρος των φοιτητών.  Πλέον όλο το κόστος των σπουδών μετακυλίεται στις πλάτες τους, ενώ η φοιτητική μέριμνα (σίτιση,στέγαση,συγγράμματα,μεταφορές) συνεχώς υποβαθμίζονται.

Ξεκινώντας από το κομμάτι της σίτισης, η υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου ήρθε να αλλάξει την μέχρι τώρα ισχύουσα κατάσταση και να παραχωρήσει τη φοιτητική λέσχη σίτισης στα χέρια ιδιώτη,που βάσει νόμου του δίνεται το δικαίωμα ακόμα και της επιβολής οικονομικού αντιτίμου. Έτσι λοιπόν και η τελευταία λέσχη που λειτουργούσε χωρίς εργολάβο και δωρεάν για όλους,έχει πλέον ελεγκτές που ζητούν κάρτες σίτισης στην είσοδό της,αποκλείοντας έτσι κομμάτια του φοιτητικού σώματος από την παροχή φαγητού και λειτουργεί πλέον  βάση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Ακόμη πιο έντονα στις κλινικές της σχολής μας η λέσχη σίτισης έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και 3 μήνες,παρά το ότι οι φοιτητές του τέταρτου και πέμπτου έτους,καθώς και μεταπτυχιακοί,διδακτορικοί και residents βρίσκονται εκεί για τις περισσότερες ώρες της ημέρας και αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για το φαγητό τους.

Στο ίδιο πλαίσιο υποβάθμισης βρίσκονται και οι φοιτητικές εστίες, η διοίκηση των οποίων πλέον υπάγεται στο ΑΠΘ και μετά από αποφάσεις μιας ορισμένης επιτροπής πετάει εκτός τους φοιτητές πριν καλά καλά αποκτήσουν το πτυχίο τους ενώ αδιαφορεί για τις ακατάλληλες συνθήκες διαμονής των ΑΜΕΑ,την ίδια στιγμή που ένας ολόκληρος όροφος έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο με συγκεκριμένο αντίτιμο για φοιτητές από προγράμματα ανταλλαγής. Έτσι πρυτανικές αρχές μαζί με τους υπαλλήλους των εστιών επιχειρούν να αφαιρέσουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της στέγασης.

Από τις πρώτες εφαρμογές του νόμου-πλαισίου ήταν η περικοπή των συγγραμμάτων και η αντικατάστασή τους από ηλεκτρονικές σημειώσεις.Και ενώ η ανεπάρκεια κατάλληλων βιβλίων στη σχολή μας ήταν γεγονός η κατάσταση επιδεινώθηκε αφού λόγω της υποχρηματοδότησης και οι σημείωσεις που δίνονταν απ'το πανεπιστήμιο, τώρα εκτυπώνονται με έξοδα των φοιτητών επιβαρύνοντας το ήδη δυσβάσταχτο κόστος φοίτησης.
 Απέναντι στην καταστρατήγηση της φοιτητικής μέριμνας,οι φοιτητές μέσα από συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις διεκδικούν να μην θυσιαστούν τα κεκτημένα τους και να μη στερηθεί κανείς το αναπόσπαστο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Έτσι, οι φοιτητικοί σύλλογοι με αποφάσεις μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις  προασπίζονται το δικαίωμά τους στη σίτιση,κόντρα στον έλεγχο που επιβάλλεται,το δικαίωμά τους για δωρεάν συγγράμματα με την κατάληψη του πανεπιστημιακού τυπογραφείου και τη δωρεάν εκτύπωση πανεπιστημιακών βιβλίων,το δικαίωμά τους στη στέγαση μέσα από ανυποχώρητους αγώνες.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο Σύλλογός μας οφείλει να ξαναζωντανέψει τις διαδικασίες του και να πάρει αποφάσεις μέσα από Γενικές Συνελεύσεις υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης σε συντονισμό με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους.



ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

 


Φ.Α.Κ.Α.     Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου