Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΧΗΜΕΙΑΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Σ.Ο.Φ.Ε.Θ.
Την Πέμπτη 19/03/2015 έπειτα από τις αποφάσεις των μαζικών Γενικών Συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στους Συλλόγους Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλολογίας, Βιολογίας, Χημείας, Πληροφορικής και Σ.Ο.Φ.Ε.Θ., οι Σύλλογοι μαζί με άλλους αγωνιζόμενους φοιτητές πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο κτήριο της Πρυτανείας με σκοπό την κατάθεση των αποφάσεών τους στη Σύγκλητο. Οι αποφάσεις αυτές δήλωναν με ξεκάθαρο τρόπο την εναντίωση των φοιτητών στο νόμο Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου και ειδικότερα τις διαγραφές, το ν+2, αλλαγές στα προγράμματα σπουδών-διάσπαση πτυχίων, υποχρηματοδότηση, το καθεστώς των εργολαβιών και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στο σύνολό της.
Η αυταρχική Πρυτανεία του Μήτκα ακολουθώντας τις γνωστές πρακτικές του τελευταίου διαστήματος απέκλεισε τους φοιτητές από τα διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου (Σύγκλητο) στερώντας το κεκτημένο δικαίωμα να έχουν τον κυρίαρχο λόγο επάνω σε όσα τους αφορούν. Σε μια από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, καλούμενοι να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με λουκέτα και μπράβους, οι οποίοι προκλητικά στοχοποιούσαν και εξύβριζαν τους φοιτητές παρεμποδίζοντας την είσοδό τους.
Η συγκεκριμένη κίνηση δεν προκύπτει εν κενώ αλλά βρίσκει την αφετηρία της στο διορισμό των συγκεκριμένων Πρυτανειών από τα Συμβούλια Ιδρύματος και την κυβέρνηση Σαμαρά. Οι πιο αυταρχικές Πρυτανείες των τελευταίων χρόνων έδωσαν με το “καλημέρα σας” τα διαπιστευτήριά τους σε σχέση με την περιστολή των δικαιωμάτων των φοιτητών, την καταστολή του φοιτητικού κινήματος και τη στοχοποίηση των πρακτικών του με άμεσο σκοπό τη φίμωση οποιασδήποτε φωνής που αντιστέκεται έτσι ώστε να προλειάνει το έδαφος για την όσο πιο “αναίμακτη” εφαρμογή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Στην προσπάθεια αυτή χρησιμοποιεί με κανιβαλιστικούς όρους το ίδιο το κομμάτι των εργαζομένων, που δουλεύει υπό καθεστώς εργολαβίας, τοποθετώντας τους σε ρόλο μπράβου στρέφοντάς τους απέναντί μας. Στην πραγματικότητα, το κλίμα θυματοποίησης που προωθεί η Πρυτανεία αντιβαίνει στους κοινούς αγώνες εργαζομένων και φοιτητών που έχουν δοθεί στο παρελθόν (εργολαβικοί, διοικητικοί).
Τελικά, με όρους παραπληροφόρησης η διορισμένη Πρυτανεία προσπαθεί να καλύψει το κλίμα τρομοκρατίας που η ίδια δημιουργεί υποκρινόμενη την αποκλεισμένη παρόλο που η ίδια απέκλεισε την κοινωνική πλειοψηφία μέσα στα Πανεπιστήμια υποβαθμίζοντας το ρόλο των Φοιτητικών Συλλόγων. Σε αυτή την κίνηση της Πρυτανείας απαντάμε επιθετικά και δε πάμε βήμα πίσω από την προάσπιση των συλλογικών μας συμφερόντων, την απαίτηση να ξηλωθούν τώρα οι πιο αυταρχικές Πρυτανείες παίρνοντας μαζί τους το νόμο Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου, τους Οργανισμούς και το σύνολο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.
Ο Σύλλογος Φοιτητών Χημείας στη βάση υλοποίησης της απόφασης της Γενικής του Συνέλευσης προχωρά άμεσα σε κατάληψη του κτηρίου Διοίκησης έχοντας στο πλευρό του και τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους που κινούνται σε αντίστοιχη κατεύθυνση, δίνοντας το στίγμα πως κάθε φορά που ο Μήτκας θα κλείνει τις πόρτες της Συγκλήτου θα βρίσκει τις πόρτες της Πρυτανείας κλειστές! Καλούμε όλους τους φοιτητές να στηρίξουν και να συσπειρωθούν γύρω από τις Συλλογικές τους διαδικασίες προκειμένου να ληφθούν αντίστοιχες αγωνιστικές αποφάσεις. Για εμάς απαιτείται η πυροδότηση ενός φοιτητικού κινήματος το οποίο μέσα από το τρίπτυχο ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ θα δείξει ότι οι πρακτικές του Μήτκα και του κάθε Μήτκα ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ, ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου