Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΛΕΣΧΗ ΑΠΘ: TI KI AN ΠΕΙΝΑΣ ΜΕ ΤΑ TABLETS ΔΕΝ ΘΑ ΦΑΣ!

Τον τελευταίο καιρό πηγαίνοντας στη λέσχη του ΑΠΘ όλοι παρατηρήσαμε ότι οι ελεγκτές που μέχρι πρότινος ‘’έκλειναν’’ την είσοδο έχουν πλέον εξοπλιστεί και με tablets για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των φοιτητών. Αφού λοιπόν δείξεις το πάσο σου αυτόματα σου έρχεται και ένα mail στον ηλεκτρονικό σου λογαριασμό το οποίο σε ενημερώνει ότι πρέπει άμεσα να βγάλεις κάρτα σίτισης. Μπορεί να μην σου φαίνεται και τόσο τρομερή διαδικασία η απλή επίδειξη του πάσο αλλά μήπως αυτή η αλλαγή στον τρόπο ελέγχου των φοιτητών σημαίνει κάτι περισσότερο;

Εδώ και ενάμισι χρόνο η λέσχη του ΑΠΘ έχει περιέλθει σε καθεστώς εργολαβίας με τελευταίο εργολάβο το ‘’ΧΟΥΤΟ Α.Ε.’’, αυτόν που έχει αναλάβει και τις περισσότερες λέσχες σίτισης σε όλα τα ελληνικά πανεπιστημία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε όλες τις πανεπιστημιακές λέσχες ακόμη και σ’αυτή του ΠΑ.ΜΑΚ. που βρίσκεται ακριβώς απεναντί από αυτή του ΑΠΘ, να καταργηθεί η δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές και να επιβληθεί αντίτιμο για τους περισσότερους (3.5 ευρώ η μερίδα) αφού τα οικονομικά κριτήρια για τη χορήγηση καρτών σίτισης είναι πολύ χαμηλά. Η κατάσταση που διαμορφώνεται μέσω της εργολαβίας έρχεται να εμπεδώσει σταδιακά σε κάθε φοιτητή την υποβάθμιση και εν τέλει τη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας (κατάργηση παροχής συγγραμμάτων, δωρεάν στέγασης και σίτισης). Ο ηλεκτρονικός έλεγχος και η επίδειξη του πάσο στην είσοδο της λέσχης έρχεται να διασφαλίσει το κέρδος του εργολάβου (μετρημένες μερίδες, λιγότερες μερίδες, λιγότεροι φοιτητές σιτίζονται άρα και μεγαλύτερο κέρδος για τον εργολάβο).Το να δείχνεις το πάσο σου μπορεί να μην σου φαίνεται κάτι τρομερό όμως αυτόματα αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται μεγάλα κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας όπως οι φοιτητές από κατακτήριες, οι φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Η λέσχη του ΑΠΘ είναι η μόνη λέσχη πανελλαδικά που λειτουργεί ακόμη χωρίς αντίτιμο κάτι που μάλλον δεν θα ισχύει για πολύ ακόμη δεδομένου ότι εδώ και ενάμισι χρόνο βρίσκεται σε καθεστώς εργολαβίας.Εργολαβία σε λέσχη σίτισης παντού και πάντα σήμαινε το τέλος της δημόσιας και δωρεάν σίτισης για τους φοιτητές. Αν λοιπόν είναι αναγκαίο να γίνεται λόγος για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση στο σήμερα μάλλον το ζήτημα της λέσχης και της δωρεάν σίτισης των φοιτητών αποτελεί κρίσιμο σημείο στο κομμάτι της φοιτητικής μέριμνας.

Όπως πριν πολλά χρόνια οι φοιτητικοί σύλλογοι ήταν αυτοί που διεκδίκησαν την φοιτητική μέριμνα για όλους, τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και μέσα από τους συλλογικούς τους αγώνες κατάφεραν να νικήσουν έτσι και σήμερα αυτοί είναι που πρέπει να σηκώσουν το γάντι και να διεκδικήσουν ξανά ό,τι είναι αναγκαίο για τους φοιτητές σήμερα, δημόσια και δωρεάν σίτιση, στέγαση και συγγράμματα για όλους.

Φ.Α.Κ.Α.- Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου